Doorgaan naar artikel

‘Teller Clavibacter in tomaat nog op nul’

Waar vorig jaar in mei al vijf Clavibacterbesmettingen in tomaat gemeld waren, is tot dusver dit teeltseizoen nog geen melding gedaan bij de NVWA.

Dat stelt de NVWA desgevraagd. In 2014 werden in totaal acht meldingen gedaan bij de NVWA en werden speciale maatregelen genomen bij een plantenkweker waar meerdere besmettingen naar herleid werden. In 2013 is overigens maar één besmetting gemeld.

De meeste aantastingen komen in het eerste deel van het seizoen tot uiting. Wel is er twijfel bij de NVWA of telers alle besmettingen melden.

De stammen die aangetroffen werden in 2014, bleken divers en niet bekend van besmettingen uit eerdere jaren. De relatie met de zaadleverancier kon niet gelegd worden, al wordt er in de wetenschap van uitgegaan dat zaad de belangrijkste besmettingsbron is.

Eén besmet tomatenzaadje kan grote gevolgen hebben. Een partij tomatenzaad wordt steekproefsgewijs onderzocht (minstens 30.000 zaden) omdat de test destructief is voor de zaden. Er kan alleen worden gehoopt dat een negatief analyseresultaat geldt voor de hele partij van miljoenen zaden. Een waterdichte controle op alles wat op een plantenkwekerij binnenkomt is dus niet mogelijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin