Doorgaan naar artikel

Sterke bundeling Spaanse afzet

De Zuid-Spaanse afzetorganisaties Coexphal en Ecohal voeren gesprekken om samen te gaan in één overkoepelende organisatie voor vrijwel de gehele productie van groenten en fruit in de provincies Almería en Granada, goed voor een jaaromzet van 2,4 miljard euro.

Wat in Nederland niet lukt, gaat in Zuid-Spanje waarschijnlijk wel gebeuren: bundeling van alle afzetorganisaties onder een koepel. De fusiebesprekingen tussen Coexphal en Ecohal zijn opmerkelijk omdat beide organisaties afgelopen jaren nog wel eens botsten vanwege een andere visie op afzetzaken. Wanneer de fusiebesprekingen slagen ontstaat een enorm sterk blok voor de export van groente en fruit uit Zuid-Spanje. De laatste tijd hebben de rijen zich al steeds meer gesloten. Vrijwel alle producenten in Almería en Granada zijn aangesloten bij een van beide koepels. De nieuwe eenheid zou een afzetbundeling voor bijna 3,5 miljoen ton groente en fruit opleveren, afkomstig van 40.800 hectare teeltoppervlak van 24.500 telers die werk bieden aan 60.000 personen.

Complete vertegenwoordiging

Van beide organisaties is Coexphal de grootste in productie en omzet. Bij de koepelorganisatie zijn 58 bedrijven aangesloten die sterk op de export zijn gericht. De jaarlijkse productie van de leden bedraagt 2 miljoen ton van 9.500 aangesloten telers (20.800 hectare) met een waarde van ruim 1,5 miljard euro. Coexphal vertegenwoordigt 70 procent van de export van groenten en fruit uit Almería. Dit teeltseizoen is, na de komst van een nieuwe voorzitter, ook de grote tomatencoöperatie Casi weer toegetreden tot Coexphal. In 2012 stapte Casi vrij plotseling uit de koepelorganisatie. Opvallende namen onder de Coexphal-leden zijn ook de met Nederlandse telers gelieerde bedrijven Nature Choice (paprika) en Cualin Quality (tomaat).

Ecohal vertegenwoordigt 19 bedrijven en coöperaties in de provincies Almería en Granada met een seizoensproductie van 1,5 miljoen ton en een omzet van 850 miljoen euro. De aangesloten teeltbedrijven zijn gemiddeld een stuk kleiner: 20.000 hectare bij 15.000 aangesloten telers. Met 7.000 hectare (in de provincie Granada) is de teelt van subtropische gewassen een belangrijke activiteit voor leden van Ecohal.

Nog veel versnippering

Het belang van bundeling ligt voornamelijk in het faciliteren van de afzonderlijke afzetorganisaties en vertegenwoordiging van de sector. Coexphal heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot een sterke service-organisatie voor haar leden: voornamelijk exporterende afzetorganisaties. Via voorlichting van bij deze leden aangesloten telers heeft Coexphal bijvoorbeeld een grote rol gespeeld bij de snelle omschakeling naar biologische bestijding van plagen. Het is niet waarschijnlijk dat het samengaan van Coexphal en Ecohal direct zal leiden tot minder versnippering van de afzet. De leden zijn immers elkaars concurrenten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin