Doorgaan naar artikel

SGP: garantie ook op exploitatie aardwarmtebron

De overheid moet garanties afgeven aan bedrijven voor het gebruik van de aardwarmtebron.

Dat zei Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf woensdag in een algemeen overleg energie. Zonder afdekking van de exploitatierisico’s is het voor ondernemers te moeilijk om financiering te krijgen.

De huidige garantieregeling dekt wel de risico’s in de boorfase, maar niet de risico’s in de exploitatiefase. De oproep van de SGP leek ook bij andere partijen op steun te kunnen rekenen, maar minister Henk Kamp kwam niet aan de beantwoording toe.

Het is in lijn met wat LTO Glaskracht Nederland eerder deze week naar buiten bracht. Binnen enkele jaren zou met geothermie 10 tot wellicht 20 procent van de kassen in Nederland verwarmd kunnen worden. Nu stokt het aantal aanvragen uit de glastuinbouw.

Warmtevisie

Kamp kondigde eerder in zijn Warmtevisie onderzoek aan naar de kansen van warmtenetwerken van rest- een aardwarmte. De glastuinbouw speelt vooral in bebouwde gebieden daarin mogelijk een grote rol. Uiteindelijk hoopt Kamp dat hernieuwbare warmte goedkoper wordt dan fossiele warmte. Daartoe wordt onder meer het bestaande expertisecentrum warmte nieuw leven in geblazen. Met innovaties in compacte warmte-opslag verwacht de minister dat warmtebenutting sterk verbetert.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin