Doorgaan naar artikel

‘Groentetelers zelf derving laten registreren’

Het ministerie van EZ moet telers zoeken die zelf registreren hoeveel groente uit de kas verloren gaat bij onder meer ruimen van het gewas.

Het is nu te onduidelijk hoeveel groente verloren gaat in de productie en welk deel daarvan nog eetbaar is. Onderzoekers van Wageningen UR denken dat dit inzicht alleen te verkrijgen is door zelfmonitoring door telers. Zij pleiten aarvoor proeven te organiseren.

Dat schrijven de onderzoekers in de derde Monitor Voedselverspilling. Ook voor vollegrondsgroenten kan zo duidelijk gemaakt worden hoeveel product verloren gaat in bijvoorbeeld derving, onderfrezen of interventie.

De onderzoekers trekken nog een andere conclusie in het rapport. Het ministerie heeft zich mogelijk in de vingers gesneden door het schrappen van de productschappen. Het inzicht in voedselverspilling is daardoor afgenomen. Daarvoor zijn dus nieuwe maatregelen nodig.

De reductiedoelstelling van 20 procent voedselverspilling tussen 2009 en 2015 staat onder druk, aangezien er in de periode tot 2013 geen significante reductie valt te constateren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin