Doorgaan naar artikel

Diepste aardwarmteboring nog onzeker

De diepste aardwarmteboring van Nederland wacht nog op een meerderheid in de Westlandse gemeenteraad. De gemeente is om een garantstelling van 6 tot 9 miljoen euro gevraagd.

De Westlandse gemeenteraadsfracties van CDA, Progressief Westland en D66 zijn zeer positief over het plan voor een Triasboring bij bloemenveiling ForaHolland in Honselersdijk en zijn bereid mee te werken aan een garantstelling van 6 tot 9 miljoen euro. VVD en de drie lokale partijen willen meer informatie over de risico’s. Dat meldt de WOS.

De zogeheten Triasboring gaat vier kilometer diep op zoek naar warmte in de bodemlaag die daar in het Trias (meer dan 200 miljoen jaar geleden) is ontstaan. De boring die door energie- en afvalverwerkingsbedrijf HVC – deels in handen van de gemeente – uitgevoerd moet gaan worden, zou de diepste worden die ooit in Nederland is gedaan. Door het gebrek aan praktijkervaring met zulke diepe boringen is er verschil van mening over de economische risico’s. De kans dat de garantstelling ook moet worden gebruikt is daarom minder klein dan bij andere aardwarmteprojecten. Het rijk heeft een garantstelling van 3,6 miljoen euro toegezegd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin