Doorgaan naar artikel

Zorgen om insleep Afrikaanse fruitmot via rozenimport

De NVWA is bezorgd over het aantal vondsten van Afrikaanse fruitmot op importrozen in Nederland.

Doordat alleen steekproeven genomen worden, zullen jaarlijks naar schatting vijfhonderd besmette rozenpartijen Nederland ingevoerd worden. De NVWA treft nu verschillende stadia van de mot aan, waardoor de vrees bestaat dat het besmettingsrisico groter is dan verwacht. Dat staat in het jaaroverzicht van de NVWA; de Fytosanitaire Signaleringen 2014.

De vondsten werden vooral gedaan op rozen uit Oeganda en Kenia. De NVWA zegt alert te zijn op verdere ontwikkeling bij importinspectie en sluit niet uit maatregelen voor rozen in te voeren.

In 2013 werd voor het laatst Afrikaanse Fruitmot aangetroffen in een kas in Nederland; in 2014 was dat niet het geval, maar werd een strengere inspectieplicht op ingevoerde pepers van kracht. Nederland beschouwt de mot als een quarantainewaardig organisme.

Nieuwe dreigingen

Door opgevoerde inspecties op importpeper zijn in totaal 169 insecten gevonden van minstens 36 verschillende soorten, en vijftien andere organismen. De vondsten betreffen zowel gereguleerde organismen, als nog niet gereguleerde organismen, waaronder soorten die mogelijk wel een risico vormen en nieuw zijn voor importinspectie bij NVWA.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin