Doorgaan naar artikel

Zeeland claimt ‘duurzaamste glasgebied’

Zeeland heeft met de glastuinbouw in Zeeuws Vlaanderen een succesvol model in huis van gebruik van restwarmte en groene CO2.

Dat stelt de provincie in een bijdrage aan een provinciaal IPO-overleg over de energietransitie. Zeeland heeft met het gebied rond Westdorpe het duurzaamste glasgebied van Nederland, claimt de provincie. Alle provincies hebben bij dat provinciaal overleg over energie daarin hun toekomstplannen toegelicht. Zuid-Holland stelt met plannen voor de warmterotonde te mikken op levering van rest- en aardwarmte voor 1000 hectare kassen.

Op kleinere schaal is in Zeeland zoiets al ontstaan, stelt de provincie. In het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe ligt een nieuw gebied voor glastuinbouw van bijna 194 hectare. “Dit enorme gebied is het meest energievriendelijke glastuinbouwgebied van Nederland doordat met het project WarmCO2 levert restwarmte en rest CO2 van  kunstmestfabrikant Yara Sluiskil wordt gekoppeld aan de glastuinbouw. Deze bedrijven kunnen zo niet alleen voordeliger, maar vooral ook milieuvriendelijker en duurzamer produceren. Per saldo verstoken ze minder gas.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin