Doorgaan naar artikel

Rabobank wil risico’s teelt aanpakken

De Rabobank wil met bedrijven in onder meer de tuinbouw in gesprek over de bedrijfsrisico’s en het verzekeren daarvan.

De campagne heet RisiGo; De Rabobank stuurt op aanvraag een risicospecialist langs die eventueel bemiddelt met de verzekeringstak Interpolis. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld het vastleggen van essentiële kennis, beoordelen van de  leveringsvoorwaarden, het vervangen van asbesthoudende materialen, het zorgen voor aanwezigheid bedrijfshulpverlener; het onderhoud van installaties aanscherpen of maatregelen rondom brandveiligheid. Zo’n risicocheck is niet verplicht, laat de bank weten.

Alle lokale Rabobanken gaan vanaf april 2015 met de RisiGo-aanpak aan de slag. Een aantal banken doet dat al. De resultaten geven aan dat 30 procent van de bedrijven geen actuele risico-analyse heeft. Een kwart van de bedrijven heeft het inzicht wel, maar heeft daar geen concreet actieplan aan gekoppeld, laat de bank weten. De campagne heeft een bredere kijk op risico’s dan voorheen. Door meer op preventieve maatregelen te focussen, hoeft niet persé alles in nieuwe verzekeringen opgevangen te worden, stelt de bank.

Peter van der Avoird, teler van aardbeien- en frambozenplanten (Trayplant), heeft zo’n traject doorlopen. In een video van de Rabobank zegt hij: “Hoe zit het bijvoorbeeld met de kas? We hebben de kas verzekerd en de plantjes. Is dat niet dubbelop? Wat is nu werkelijk belangrijk?”

Van der Avoird wijst ook op het belang van juiste keuringen. “We hebben nu voor de keuring van de meterkast een app in huis waardoor je gelijk de juiste man kan bellen en je meteen zeker weet dat het binnen de verzekering valt.”

Uit andere video’s gefilmd bij bijvoorbeeld techniekbedrijven, blijkt dat de ondernemer een lijst van aanbevelingen krijgt en die bezig is te implementeren. Het gaat ook gepaard met meer verzekeringen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin