Doorgaan naar artikel

Minder tomaten en courgette uit Marokko

Marokko exporteerde in de maand maart 17 procent minder tomaten dan vorig jaar. Voor courgette vulde het dit seizoen maar 52 procent van het contingent in.

In de laatste week van maart steeg het Marokkaanse tomatenaanbod op de EU-markt naar 11.213 ton, de week erop (week 14) daalde het aanbod naar 9.677 ton, laten de cijfers van de Europese Commissie zien. De gemiddelde prijs steeg van € 0,89 cent per kilo in week 13 naar € 1,02 per kilo in de week erna. Deze prijzen zijn relatief hoog omdat een flink deel van de tomatenexport bestaat uit cherrytomaten en andere fijnere typen tomaten met een hogere prijs. Doordat de EU sinds afgelopen najaar bij de vaststelling van het contingent Marokkaanse tomaten geen onderscheid meer maakt in de typen tomaten, is het voor Marokko eenvoudig om binnen de vastgestelde volume- en prijsgrenzen te blijven. In maart exporteerde Marokko iets meer dan 39.000 ton tomaten, 93 procent van het toegestane maandelijkse contingent.

Courgette-contingent maar voor de helft gebruikt

Tot en met week 14 heeft Marokko 27.658 ton courgette geëxporteerd naar de EU. Dat is maar 52 procent van het toegestane contingent. De productie zakte eind vorig jaar ver weg door overstromingen in de belangrijkste productiegebieden. Maar dit voorjaar blijft de productie ver achter. In week 13 kwam ruim 1.000 ton courgette naar de EU, een week later was dat nog maar 561 ton. De prijs steeg van € 1,12 naar € 1,22 per kilo, ruim boven de minimum entree-waarde van € 0,42 per kilo.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin