Doorgaan naar artikel

LTO: elektrisch verwarmen kas kansrijk

Het elektrisch verwarmen van kassen kan een realistisch businessmodel worden, mits de overheid drempels opheft.

Dat schrijft LTO Glaskracht Nederland in haar warmtevisie. LTO verwacht daarin dat de gasprijs stijgt als de winning steeds moeilijker wordt. Gas zal in de toekomst voor verwarming van kassen steeds meer een backup functie krijgen.

Om het elektrisch verwarmen van kassen aantrekkelijker te maken (power to heat), moet minister Kamp tarieven aanpassen voor stroominkoop  in periodes van stroomoverschot. Bij het onregelmatig en flexibel innemen van duurzame elektriciteit uit het net worden relatief hoge capaciteitskosten voor de elektriciteitspiek in rekening gebracht. Dat verhindert volgens LTO Glaskracht Nederland dat op grote schaal stroom van zon en wind kan worden omgezet in warmte voor kassen. “De glastuinbouwsector heeft hierbij een ongekend reeds aanwezig potentieel van circa 1,75 miljoen kubieke meter wateropslag dat met elektriciteit kan worden opgewarmd met een trap van circa 60 graden Celsius.”

LTO Glaskracht Nederland is groot voorstander van het ‘open net’ principe dat ook door de  Minister wordt genoemd in de visie. Door de warmtelevering onder te brengen in een  marktsysteem met vraag en aanbod wordt het mogelijk om de warmtemarkt te integreren  met de gas- en elektriciteitsmarkt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin