Doorgaan naar artikel

LTO Glaskracht houdt kritiek op banken

De afdelingen Bijzonder beheer van de Nederlandse banken houden te weinig rekening met de belangen van bedrijven die het moeilijk hebben.

Ook is het lang niet altijd duidelijk waarom een onderneming onder verscherpt toezicht van de bank komt te staan. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Vertegenwoordigers van bedrijven en van banken konden hun standpunten toelichten. Kamerleden stelden vragen aan vertegenwoordigers van de banken, toezichthouder AFM en ondernemersverenigingen als LTO Nederland en MKB-Nederland.Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, vertegenwoordigde LTO Nederland. Hij haalde voorbeelden aan uit de glastuinbouw. Financiële ruimte in wat betere perioden wordt afgeroomd zodat de ondernemer achter de feiten aan blijft lopen en goedkopere leningen worden vervangen door duur rekening courant. Exacte redenen voor de overgang naar bijzonder beheer ontbreken en er zijn volgens Van Ruiten geen heldere criteria waar een bedrijf aan moet voldoen om uit bijzonder beheer te komen.

Ander punten die Van Ruiten opsomden zijn extra kosten voor taxaties, beoordeling op afstand zonder dat er voldoende naar oplossingen wordt gezocht en dat afboekingen gedaan worden of noodzakelijke betalingen worden tegengehouden buiten medeweten vooraf van ondernemer. Hij noemt ook de vaak gebrekkige communicatie en veel wisselingen van accountmanagers.

Hans Biesheuvel, de voorzitter van Ondernemend Nederland, wees erop dat veel bankiers op de afdeling Bijzonder beheer niet meer goed weten hoe ondernemers denken. MKB-Nederland heeft de indruk dat de banken bij kleine bedrijfjes niet hun beste mensen zetten.

Banken zijn het niet met de kritiek eens. Koepelorganisatie NVB stelt dat ze al veel doen aan het verbeteren van bijzonder beheer.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin