Doorgaan naar artikel

Hoop op komst groot glasgroentebedrijf rond Aalsmeer

De provincie Noord-Holland denkt dat één of twee grote groentetelers van meer dan 50 hectare door vestiging in het sierteeltgebied PrimAviera nieuwe ontwikkeling kan stimuleren.

Dat kan de investeringen van marktpartijen in restwarmte en CO2 bevorderen, schrijft de provincie in het stuk Ruimtelijke visie Greenport Aalsmeer 2015-2025. Ook kan vestiging van zo’n bedrijf elders tot herstructurering leiden en weer nieuwe bedrijven naar PrimAviera trekken.

Vestiging van zo’n groot teeltbedrijf is niet op korte termijn te verwachten. De provincie wil grootschalige nieuwbouw in het gebied Nieuw Amstel Oost concentreren, maar de grond is nog niet aangekocht en bestemd, blijkt uit de ruimtelijke visie.

De provincie gaat uit van een behoefte aan teeltareaal in Greenport Aalsmeer van 500 tot 650 hectare glas in 2025. Daardoor zijn niet alle mogelijk nieuw te ontwikkelen locaties noodzakelijk zijn om in de behoefte te voorzien. In de Greenport ligt 160 hectare netto verspreid glas. Jaarlijks zou circa 25 tot 30 hectare gesaneerd moeten worden. Daartoe dienen bedrijven waarde van hun grond naar beneden moeten bijstellen, stelt de provincie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin