Doorgaan naar artikel

The Greenery boekt fors af op Brits tomatenbedrijf

The Greenery heeft de boekwaarde van haar Britse tomatenbedrijf Northbank Growers 9,8 miljoen euro verlaagd, net als op haar Zuid-Amerikaanse mangobedrijf PTLA (1,9 miljoen euro).

Deze buitenlandse productiebedrijven zijn nu nog in eigendom van de afzetorganisatie. Dat roept vragen op over de Greenery-strategie van lokale teelt. Een woordvoerder laat weten dat de afwaardering onderdeel is van de herstructureringsoperatie Phoenix. Binnenkort zal de afzetorganisatie de plannen met de Britse tomatenteelt en Zuid-Amerikaanse mangoteelt bekend maken. “Het betekent niet dat de focus plotseling niet meer op lokale productie ligt, maar er zijn andere modellen mogelijk.” Het lijkt erop dat de bedrijven een toekomst buiten de groep tegemoet gaan. Die opvallende afwaardering drukte de winst.

Verliesgevend

Er is onmiskenbaar een herstel opgetreden, maar het handelsbedrijf boekte op haar kernactiviteiten in 2014 een negatief bedrijfsresultaat van 8,7 miljoen euro (-36,7 miljoen in 2013). De winst onder de streep (1,2 miljoen euro) komt vooral door de verkoopwinst van de aandelen Hessing en de winst over 2014 bij Hessing en Europool Systems (opgeteld circa 18 miljoen euro). Dat negatieve bedrijfsresultaat is in lijn met de herstructureringsoperatie. Hessing zal in 2015 het resultaat niet meer opkrikken. De afzetorganisatie schrapt in 2015 opnieuw banen (60 tot 65 arbeidsplaatsen, waarvan de helft vaste contracten). The Greenery moet de kosten verder terugdringen en op zoek naar verdere efficiëntiewinst. Dat kan ook door groei van telersomzet door bijvoorbeeld nieuwe leden.

Duitse groei

The Greenery versterkte in Duitsland haar positie door intensievere samenwerking met een Duitse retailer. Ook wist de afzetorganisatie een nieuwe klant te werven door onder meer product uit lokale Duitse teelt te sourcen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin