Doorgaan naar artikel

Casi wordt wereldspeler in tomaten

Casi, de grootste tomatencoöperatie van Spanje, opent deze maand een distributiecentrum in Nederland als eerste stap van het ambitieuze plan een wereldspeler in tomaat te worden.

Het distributiecentrum in het Westland is het eerste van de totaal vier centra die Casi in Europa wil opzetten. Door dichter bij de klanten te opereren en lokale telers aan zich te binden verwacht Casi twaalf maanden per jaar een belangrijke partner in de wereldwijde AGF-sector te worden.

Het distributiecentrum op het ABC-terrein in Poeldijk heeft een oppervlakte van 4.500 vierkante meter. Op marketinggebied wordt samengewerkt met Norfresh International. Casi verwacht ook voor Nederlandse telers een interessante partij te kunnen zijn en zegt dat de eerste belangstellenden zich al hebben gemeld.

Ook investeringen in productie

De opening van het distributiecentrum is een eerste stap in de ambitieuze plannen van Casi. Na Nederland zal ook in Polen en mogelijk in Engeland een distributiecentrum komen naast verdubbeling van het aantal centra in Spanje. “Het plan is om van Casi een wereldmerk voor tomaten te maken, zoals Chiquita dat voor bananen is”, zegt directeur Fred Hoek van Norfresh International. Tegelijkertijd worden met externe investeerders nieuwe teeltlocaties opgezet, niet alleen in Europa maar ook in Amerika; en niet alleen in netkassen of plastic kassen maar uitdrukkelijk ook met modern glas. De eerste projecten in Polen, Oekraïne en de Verenigde Staten worden nu of in ieder geval op korte termijn gebouwd, aldus Hoek. Ook in Nederland en België zou worden geïnvesteerd in productielocaties.

Grootste tomatencoöperatie

Casi werd in 1944 opgericht door een kleine groepje telers in Almería. Met de komst van teelt in kassen en vooral na het openen van de Europese grenzen groeide de coöperatie uit tot de grootste tomatenproducent van Europa. Op dit moment zijn ongeveer 1.800 telers met gezamenlijk 2.000 hectare tomaten, voornamelijk uit het gebied La Cañada bij de stad Almería, lid van Casi. De coöperatie verhandelt jaarlijks 240 miljoen kilo tomaten, bijna een derde van de totale productie van de provincie Almería. Op de verschillende locaties in Spanje biedt Casi werk aan 1.100 medewerkers.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin