Doorgaan naar artikel

Zwakke resultaten tomatengigant Canada

Tomatenproducent Village Farms uit Brits-Columbia (Can) noemt – ondanks een sterk laatste kwartaal – 2014 een teleurstellend jaar.

Vooral een prijsval bij Canadese trostomaten (16 procent) maakte het resultaat onder de streep teleurstellend. De winst vòòr belastingen was in 2013 nog ruim 15 miljoen dollar, tegen een verlies van ruim 3,5 miljoen dollar vorig jaar. Deels had de daling te maken met een verzekeringsuitbetaling in 2013.  Maar de Canadese markt had vooral last van Mexicaanse invoer. De productstroom verlegde zich nadat de VS in 2014 de eigen tomatenmarkt beter beschermde tegen directe invoer uit Mexico.

Bulk

Village Farms probeert onder de druk van de standaard tomatenmarkt uit te komen door meer exclusieve rassen te telen in het fijnere segment. Dat zorgt ervoor dat het volume krimpt, maar Village Farms denkt daarmee de winstgevendheid van de onderneming te vergroten. Die verwachting heeft het geuit voor 2015.

Paprika en komkommer

Ook de stijging in verkoop van paprika en komkommer heeft vooral in het vierde kwartaal bijgedragen aan een omzetstijging. De eigen productie steeg voor deze producten, maar ook werd met andere telers samenwerking aangegaan. Village Farms blijft overwegend een tomatenproducent.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin