Doorgaan naar artikel

Zorgen om snelle verbruik noodfonds groente en fruit

Europese lidstaten verwachten te kort te komen met de huidige quota voor de EU-opkoopgregeling groente en fruit na de Russische boycot.

De interventiequota groente en fruit voor Europese lidstaten, raken snel op, blijkt uit een inventarisatie onder lidstaten. Vooral producentenorganisaties halen nog altijd veel product uit de markt, met name citrusfruit en appels en peren, maar ook groente.

Veel exportgerichte lidstaten als Spanje, Italië, maar ook Polen pleiten daarom voor verruiming, maar de Europese Commissie denkt dat met nieuwe afzetmarkten en de opkoopregeling voldoende steun is voor telers. Ook Nederland pleit nog altijd voor een verruiming van de quota. Eerder was toegezegd dat landen 3.000 ton zelf mochten invullen, maar die mogelijkheid is geschrapt. De lidstaten blijven hameren op het toewijzen van de volume.

Nederland wil de 3.000 ton achter de hand houden voor het op gang gekomen glasgroenteseizoen. Daarvoor kreeg Nederland al 12.000 ton toegewezen voor producentenorganisaties en vrije telers. Dat is nog niet gebruikt. Nederland heeft de interventie via de GMO-regeling ook nog altijd open gehouden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin