Doorgaan naar artikel

Pluk ie al?

Dit zou een van de gevleugelde uitspraken kunnen zijn van de regionale stripheld Joop de Westlander.

Zo’n 30 jaar geleden een populaire stripheld. Joop werd gekarakteriseerd als een hardwerkende, wat kort door de bocht tuinder. Hij reed in een oude rammelende Opel kadett. Joop had een bedrijf met weinig personeel, een vrouw die meewerkte, en een bakkie op het pad. Waarschijnlijk bracht hij zijn producten nog naar de veiling en als hij een nieuwe kas wilde bouwen belde hij met de plaatselijke bank en kwam zijn oude vertrouwde contactpersoon langs. Om de kas warm te houden was er het regionale energiebedrijf. Allen stonden klaar ten dienste  van Joop zijn bedrijf. Als gezinsbedrijf redden ze het prima. In het voorjaar als Joop zijn gewas klaar stond voor de productie was het altijd de vraag hoe het zou gaan lopen. Zijn  collega’s  vroegen dan:”pluk ie al”?

Nu is het 2015. Joop junior staat aan het roer van een groot bedrijf. Hij is ook een hardwerkende, wat kort door de bocht manager. Hij rijdt in een mooie lease auto, een audi rs6. Hij heeft veel personeel, en drinkt cappuccino in een grote kantine. Zijn vriendin werkt in de gezondheidszorg. De producten worden afgezet door een handelshuis. Ja, en Joop  junior zou best een nieuwe kas willen bouwen maar het loopt al enkele jaren niet zo bar meer. Bij de landelijke bank kent hij niemand, want de accountmanager wisselt per half jaar. Ook de relatie met het Europese energiebedrijf is moeizaam. Hij moet nu vooraf betalen om energie te krijgen. Al de bedrijven staan in 2015 klaar om zoveel mogelijk aan junior te willen verdienen. Joop staat en in vele opzichten alleen voor.

Het is voorjaar en er is nog een collega die vraagt: pluk ie al, en brengt het nog wat op?

 

 

Peter Luijendijk is oud-paprikateler en begeleidt telers die worstelen met bedrijfsbeëindiging via Stichting Zorg om Boer en Tuinder.

Herkent u zichzelf in dit verhaal, en wilt u met iemand praten die weet wat u doormaakt? Kijk dan op www.zorgomboerentuinder.nl. U vindt dan iemand bij u in de buurt die een luisterend oor heeft.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin