Doorgaan naar artikel

‘Mega-zonnepark Emmen aan warmtepomp kas koppelen’

Tuinders en gemeente Emmen gaan samen met het bedrijf SolarEnergyWorks onderzoeken hoe energie van een groot aan te leggen zonnepark in de tuinbouw kan worden opgeslagen.

Dat zegt Eric van der Gun van SolarEnergyWorks dat van de gemeente Emmen de vergunning heeft voor het park van 38 voetbalvelden en 11 megawatt in het Rundedal. Het gebied is ook de mogelijke locatie voor een windmolenpark. Aardwarmte bleek eerder voor dit gebied niet haalbaar.

Woensdag vond een bijeenkomst plaats met onder meer tuinders uit het gebied en SolarEnergyWorks. De gesprekken zijn verkennend, maar het bedrijf staat open om methoden te onderzoeken om energie op te slaan in de tuinbouw. Daarbij wordt ook gekeken naar opslag van warm water in de ondiepe ondergrond. De stroom uit het zonnepark zou op onrendabele uren de warmtepomp in de kassen kunnen laten draaien, zeggen betrokkenen.

Of het daadwerkelijk tot een samenwerking tussen tuinders en SolarEnergyWorks komt, moet nog blijken. Er is vanuit de gemeente Emmen enthousiasme voor het plan, maar het bedrijf is niet verplicht met de tuinbouw samen te werken. Wel zegt Van der Gun kansen te zien om energie-opslag in de tuinbouw te onderzoeken.

Het verwarmen van de kas met zonnestroom is economisch onhaalbaar, maar de combinatie van een WKK met wind- en zonne energie wordt door tuinders – mits tegen gunstige voorwaarden – als kansrijk beoordeeld.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin