Doorgaan naar artikel

‘Creëer FrieslandCampina voor glasgroente’

De glasgroentesector in Nederland kan alleen overleven als de telers gezamenlijk het model van FrieslandCampina overnemen. Dat schrijft Roland Berger Strategy Consultants in het Financieele Dagblad.

Alleen het verwaarden van het bulkproduct tot een verrijkt eindproduct, door te snijden, vriezen, drogen, verpakken en verwerken en hoogwaardige natuurlijke ingrediënten als antioxidanten en natuurlijke kleurstoffen te vervaardigen, kan de teler uit de neerwaartse prijsspiraal halen. Daarvoor is volgens de consultants van de van oorsprong Duitse adviesgigant een coöperatie nodig met voldoende financiële armslag om de benodigde grote investeringen te doen.

Het vormen van een dergelijk samenwerkingsverband kan volgens het strategiebedrijf niet aan de telers alleen worden overgelaten. “In een sector gekenmerkt door fragmentatie en kwetsbare ondernemers, is een poging tot het vormen van een coöperatie dan tot mislukken gedoemd.” Brancheorganisaties, toeleveranciers en financiers moeten een bijdrage leveren om tot de noodzakelijke schaal, kennisniveau, ervaring en marktbewerking te komen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin