Doorgaan naar artikel

Uitstel emissie-eisen met externe CO2

Een glastuinbouwbedrijf dat per jaar voor bemesting meer dan 36 ton CO2 per hectare inkoopt, bijvoorbeeld via OCAP, krijgt tot 1 januari 2019 de tijd om aan de nieuwe emissie-eisen voor bestaande middelgrote stookinstallaties te voldoen.

Dat is het Ministerie van Infrastructuur en Milieu overeengekomen met LTO Glaskracht Nederland. De criteria om voor het uitstel in aanmerking te komen, zoals in het Activiteitenbesluit omschreven,  waren zowel voor de tuinders als voor de toezichthouder nog onduidelijk. Het overeengekomen criterium brengt daar nu helderheid in.De verruiming is primair bedoeld voor bedrijven die op een CO2-leiding zijn aangesloten, zoals OCAP. Bedrijven die vloeibare kooldioxide toepassen, kunnen ook gebruik maken van de langere overgangstermijn. Bedrijven moeten het externe CO2-verbruik kunnen aantonen om aanspraak te kunnen maken op de overgangstermijn tot 2019. De aanwezigheid van een opslagfaciliteit voor vloeibare kooldioxide is hiervoor onvoldoende.

Bestaande middelgrote stookinstallaties moeten op 1 januari 2017 voldoen aan de emissie-eisen die ook voor nieuwe installaties gelden. Voor bestaande ketels kleiner dan 1 MW gelden de nieuwe eisen pas bij brandervervanging. Voor glastuinbouwbedrijven kan de overgangstermijn tot 1 januari 2019 lopen. Dit geldt voor bedrijven die hun energieverbruik verminderen door extern CO2 te gebruiken voor bemesting.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin