Doorgaan naar artikel

Sloopregeling kassen leidt tot weerstand

De Raad van State heeft bezwaren van omwonenden in Castricum afgewezen tegen de bouw van vijf huizen voor een oude tuinbouwkas van 1,2 hectare.

De gemeente Castricum kan de sanering en ontwikkeling van het perceel doorzetten. De omwonenden hadden gerichte bezwaren tegen de Ruimte voor Ruimte regeling. Ze vonden dat teveel bouwkavels ingezet zijn om de grond te saneren. Vijf huizen voor 1,2 hectare is teveel, maar de rechter betoogt dat de vijf woningen nodig zijn om het exploitatieplan rond te krijgen.

Een andere kritiekpunt van de omwonenden kwam van de provincie zelf. Uit een evaluatierapport van de ruimtelijke regeling werd de woningbouw in Castricum op dit perceel als voorbeeld genoemd van onaantrekkelijke lintbebouwing. De ruimtelijke kwaliteit werd door de sloop maar matig verbeterd, stelden onderzoekers. De rechter verwierp ook dit bezwaar omdat er toch sprake is van ruimtelijke kwaliteitswinst.

De gemeente moet wel zorgen dat in de plannen rekening gehouden wordt met het geurbeleid. Woningen moeten op vijftig meter afstand van veehouderij geplaatst worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin