Doorgaan naar artikel

Kamervragen over restwarmte in huizen en kassen

De ChristenUnie wil dat het ministerie van Economische meer gaat doen om restwarmte van industrie naar bedrijven, kassen en huizen te krijgen.

Kamerlid Carla Diks-Faber stelde kamervragen naar aanleiding van een proefschrift van de Groningse planoloog Ferry van Kann. Daaruit bleek dat aardgas nog vier keer zo effectief ingezet kan worden door vooral hergebruik van restwarmte in huizen, bedrijven en kassen.

Zo bracht hij het warmtegebruik in Zuidoost Drenthe in kaart met kassengebied Erica. Hij was verrast dat in de omgeving van komkommerkassen in dat gebied twee warmtekrachtcentrales staan met restwarmte en een ijzergieterij. “Blijkbaar is het aantrekkelijker voor tuinders om een wkk te laten draaien. Dat is merkwaardig.” Tegelijk is glastuinbouw een sector die elders wel al investeerde en vooruitloopt op restwarmtegebruik. De plannen met een restwarmterotonde in het Westland zijn wat hem betreft een ideaalbeeld van toekomstige warmtetoepassingen.

Voor zo’n warmterotonde deed Van Kann ook onderzoek op een industrieterrein in Kerkrade waar twee naburige bedrijven elkaars’ warmtevraag perfect konden invullen, maar dat niet wisten. “Het aluminiumbedrijf had koelinstallaties nodig om warmte af te voeren, terwijl het buurbedrijf granulaatkorrels maakte met een warmtevraag van precies die 110 graden Celsius.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin