Doorgaan naar artikel

Warme winter helpt CO2-uitstoot kassen dalen

De totale CO2-emissie van de glastuinbouw is van 2010-2014 met 30 procent afgenomen.

De sector loopt daarmee voor op de doelstelling van 2020. LEI Wageningen UR concludeert dit in de 25e Energiemonitor Glastuinbouw door een koude winter (2010) met een warme (2014) te vergelijken. Een correctie geeft het LEI wel, dan zou de uitstoot niet 5,7 Megaton, maar 6,0 Megaton bedragen. Ook daarmee voldoet de sector aan de doelstellingen overigens.

Belangrijkste oorzaak voor de daling is de verminderde electriciteitsverkoop door de sector. Daarmee wordt de helft van de daling van de CO2-emissie verklaard. De daling van het glasareaal (8 procent) verklaart een derde van de teruggelopen CO2-emissie.

Opvallend is het effect van de inkoop van warmte. Die inkoop loopt terug, waardoor een negatief effect op de CO2-emissie valt te noteren.

Heffing

LTO Glaskracht Nederland laat weten dat met deze uitkomsten de sector onder de afspraken blijft voor het CO2-sectorsysteem en daardoor geen heffing wordt opgelegd aan de sector. “Dat was ook niet onze verwachting. We komen van 8,6 megaton in een schuine streep naar 6,2 megaton in 2020.”

Voor het individuele CO2-systeem Energie Besparingssysteem Glastuinbouw (EBG) heeft bovenstaande uitkomst van 2014 geen effect. Volgend jaar start Glaskracht met een proefjaar op de bedrijven om in 2017 pas te starten met referentiejaar 2012/2013.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin