Doorgaan naar artikel

Overvloed drukt prijs van vruchtgroenten

De tomatenprijzen op de veilingen in Nederland en België zijn vandaag fors gedaald. De prijssprong na kerstmis van de afgelopen twee jaar zit er waarschijnlijk niet in. Door het ‘voorjaarsweer’ in Spanje blijft de aanvoer van alle vruchtgroenten uitzonderlijk hoog.

De klokprijzen voor tomaten vlak na kerstmis zijn dit jaar een stuk lager dan in de voorgaande twee jaar. Vandaag werd voor de grove trostomaat € 1,16 betaald bij BelOrta en 2 cent minder bij The Greenery. De tomatenprijzen liggen een stuk lager dan voor kerstmis. Middeltros (Elite) deed vandaag circa € 1,35 per kilo op de Belgische veiling. In de eerste drie dagen van vorige week werd er nog bijna 2 euro per kilo voor betaald. Pruimtomaten lijken het prijsniveau nog aardig te handhaven. Vandaag deed Prunella (BelOrta) € 1,84 per kilo, maar een dubbeltje minder dan vorige week.

In de voorgaande twee jaar maakte de tomatenprijs na kerstmis juist een sprong naar boven. In 2013-2014 steeg de klokprijs van grove trostomaten in een paar weken naar € 2,70 per kilo bij BelOrta in de tweede week van januari. Vorig jaar was de stijging bij trostomaten minder spectaculair maar werd in week 2 nog altijd € 1,70 per kilo betaald. Of dat er dit jaar in zit is de vraag. In heel Zuid-Europa zijn de temperaturen hoog waardoor de teeltomstandigheden gunstig blijven en de gewassen volop blijven produceren.

Lente in Spanje

Op de Spaanse veilingen vertaalt de hoge aanvoer zich in lage productprijzen. In week 51 haalden de tomaten gemiddelde prijs van 54 cent per kilo, 6 cent lager dan een week eerder en maar liefst 26 cent minder dan twee jaar geleden. Trostomaten herstelden zich als enige van alle typen tomaten enigszins en deden in week 51 gemiddeld 66 cent. Voor losse pruimtomaten werd in week 51 gemiddeld 39 cent per kilo betaald, 4 cent minder dan voor ronde tomaten. Het lichte herstel van trostomaten is toe te schrijven aan de geringere concurrentie van Marokko en Turkije. Uitzonderlijk is dat de tomatenproductie in Almería en Granada nog steeds stijgt. In week 51 werd 5 tot 8 procent meer tomaten aangevoerd dan een week eerder, meldt de Junta de Andalucía in haar weekrapport.

10-15 procent meer paprika en komkommer

Bij paprika is de productieverhoging in Almería nog uitgesprokener. In week 51 werd 10 tot 15 procent meer aangevoerd dan in de week ervoor. Dat resulteerde in een daling van de gemiddelde prijs van 63 naar 54 cent per kilo. Daarmee is paprika dit seizoen een 20 cent per kilo goedkoper dan vorig jaar en 27 cent goedkoper dan twee jaar geleden. Er zijn wel verschillen tussen de typen. Zo steeg de prijs van groene geblokte paprika in week 51 van 57 naar 68 cent per kilo en die van gele paprika van 56 naar 59 cent per kilo. De prijs van rode paprika daalde van 64 naar 57 cent.

Ook voor komkommer worden vanuit Almería en Granada overvloedige producties gemeld. Dit najaar zouden al 10 tot 15 procent meer komkommers zijn aangevoerd dan vorig jaar, terwijl er sprake is van een lichte daling van het areaal. De komkommerprijzen zijn het hele seizoen al slecht. De lange komkommer haalde in week 51 een gemiddelde prijs van 26 cent per kilo (10 cent per stuk), evenveel als een week eerder. Vorig jaar lag de gemiddelde komkommerprijs in week 51 op 36 cent en in 2013 op 54 cent per kilo.

Redelijke prijzen voor aubergine en courgette

Aubergine is een van de weinige producten waarvan de prijs steeg in de aanloop naar kerstmis. In week 51 werd er 62 cent per kilo voor betaald, 5 cent meer dan een week eerder. Het prijsniveau is gelijk aan vorig jaar maar een stuk minder dan in 2013, toen € 1,18 per kilo werd genoteerd in week 51 en zelfs € 1,60 in de twee weken daarvoor. Het Spaanse najaar van 2013 was uitzonderlijk koud waardoor de producties ver terugvielen. Voor dit najaar wordt bij aubergine een productietoename van 5 procent gemeld.

Courgettetelers hadden in december weinig te klagen over de prijzen. In week 51 daalde de prijs licht naar 59 cent per kilo. Deze prijs is stukken lager dan de voorgaande twee jaar. Vorig jaar was de courgetteprijs in dezelfde week 90 cent en het jaar ervoor € 1,24 per kilo. De Spaanse teelt werd getroffen door een virus en Marokkaanse productie had vorig najaar te kampen met overstromingen.

Marokko bepaalt bonenprijs

Bonenprijzen kwamen in de derde week van december voor het eerst dit seizoen boven 2 euro per kilo. Sperziebonen haalden zelfs een gemiddelde prijs van € 2,41 per kilo. Voor het eerst noteren bonen ook een hogere prijs dan in voorgaande twee seizoenen. Het areaal in Almería stelt niet zo veel meer voor, terwijl ook Granada er dit jaar minder van teelt. De productie is steeds meer verschoven naar Marokko. Variaties in de aanvoer van daar bepalen steeds meer de prijsvorming in Spanje.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin