Doorgaan naar artikel

Midden-Delfland wil keuze telers voor uitkoop

De gemeente Midden-Delfland wil de komende maanden met een aantal solitaire groentebedrijven in de gemeente praten over uitkoop.

De gemeente heeft de laatste vijf jaar 23 hectare glas opnieuw ingericht als weideland om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Er is daarvoor nog 4 miljoen euro beschikbaar, compensatiegeld van de landelijke overheid voor het doortrekken van de A4, maar de gemeente kan dat geld ook anders besteden. De bedrijven in Midden-Delfland zullen dus een keuze moeten maken. Als deze de komende vijf jaar niet willen stoppen of versplaatsen gaat de gemeente andere plannen maken om de kwaliteit van het landschap te verbeteren, laat de gemeente weten.

Het project gras voor glas is nog niet klaar. Er zijn nog twee tot vier bedrijven waar de gemeente mee wil praten, maar dat kan alleen met vrijwillige medewerking. Sommige van die bedrijven zijn vrij nieuw met een hoge waarde of juist oud maar met een behoorlijke economische waarde voor de teler. Midden-Delfland, grenzend aan het Westland, kent van oudsher veel glastuinbouw. Een aantal verouderde kassen staat verspreid in het gebied en verstoren volgens de provincie Zuid-Holland de openheid van het cultuurhistorisch weidelandschap. Die provincie heeft haar saneringsregeling voor solitaire bedrijven juist gesloten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin