Doorgaan naar artikel

LTO Glaskracht zet kaarten op duurzaamheid

LTO Glaskracht Nederland profileert zich het komend jaar vooral op duurzaamheid. De speerpunten die voorzitter Nico van Ruiten gisteren op het jaarlijkse ledenevenement naar voren schoof waren gewasbescherming, energie en water.

“Verdergaande verduurzaming en toenemende marktgerichtheid. Daarvoor vragen wij aandacht in Den Haag”, aldus Van Ruiten gistermiddag in Dordrecht. Over die marktgerichtheid maakte hij nog wel gewag van ‘onvermogen’ als kenschetsing van het feit dat de tuinbouw eigenlijk niet echt weet hoe het komt dat er dit jaar betere prijzen waren voor de glasgroenten. Verder focuste de voorman van de Nederlandse glastuinbouw zich op duurzaamheid.

“Waterzuivering is een belangrijk speerpunt voor de hele sector. Met het feit dat er toch nog steeds te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater bij kassen voorkomt, schieten wij onszelf in de voet. Dat is slecht voor het milieu, maar ook slecht voor het behoud van een goed middelenpakket.”

Het akkoord over verplichte waterzuivering per 2018 is volgens Van Ruiten een belangrijke stap om ook met succes te kunnen pleiten voor het behoud van voldoende correctiemiddelen. “We kunnen veel met biologische gewasbescherming en groene middelen. Maar een goede geïntegreerde bestrijding kan niet zonder goede correctiemiddelen.” Tevens brak Van Ruiten een lans voor een snellere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen (middelen met werkzame stof van natuurlijke oorsprong). “In de VS en in Azië komen die veel sneller op de markt. As wij de schoonste tuinbouw van de wereld willen blijven, dan hebben wij dat ook nodig.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin