Doorgaan naar artikel

‘Kassen van 10 hectare passen in Westland’

Bij herstructurering van de glastuinbouw in het Westland passen groentekassen van 10 hectare of groter

Deze bedrijven moeten zo dicht mogelijk liggen bij handel en logistiek en niet ouder zijn dan 10 jaar. Uit het Strategische handelingsperspectief Westland Oostland van de provincie Zuid-Holland blijkt dat het glastuinbouwgebied in zones is in te richten. De zones zijn gebaseerd op de warmtebehoefte en de nabijheid van de warmtebronnen uit het havengebied. Het handelingsperspectief is uitgangspunt voor een op te stellen ruimtebeleid voor het gebied.

woningen

Uit dat perspectief blijkt ook dat het gebied het best ingericht kan worden met een functiescheiding, dus geen woon of verblijfsplaatsen in deze zogenaamde draaischijfgebieden (gericht op de export- en importstroom). Woningen verhouden zich slecht met de vele transportbewegingen.

Circa twee derde van het areaal in het Westland voldoet niet meer aan de eisen die voor die zogenaamde draaischijfgebieden geldt. Het natuurlijke proces van herstructurering is vertraagd. Oorzaak is deels de crisis en veranderende markt. Maar ook door stoppende tuinders die vanwege financiële omstandigheden niet weg kunnen. Gevolg is dat tuinders die wel kunnen uitbreiden kiezen voor elders in Nederland. Dat hoeft niet slecht te zijn, vinden de opstellers van het perspectief, maar er moet voldoende areaal overblijven. “De clustervoordelen moeten blijven opwegen tegen grondprijsvoordelen elders.”

rol haven

In de toekomst moet de productie meer samenwerken met de haven van Rotterdam. Rotterdam kan zich als haven profileren als number one vers knooppunt van Europa met relatief veel toegevoegde waarde activitieten. De internationale positie kan alleen worden verstevigd als de greenport en mainport (haven) elkaars krachten benutten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin