Doorgaan naar artikel

‘In 2016 stappen zetten warmte voor kassen’

De provincie Zuid-Holland verwacht in 2016 stevige stappen te zetten om duurzame energie tot een werkelijk alternatief te presenteren voor bijvoorbeeld kassen.

Tegelijk signaleert de provincie dat maatschappelijke partners minder geneigd zijn in hernieuwbare energie te investeren door lagere prijzen voor fossiele brandstoffen.

De provincie ondersteunt en bevordert ten minste tien aardwarmteprojecten en verwacht convenanten te sluiten voor de westelijke warmterotonde. Daardoor moeten in 2020 circa 1000 hectare kassen kunnen profiteren van (rest)warmte. Ook start de provincie enkele proefprojecten voor energieopslag bij hogere temperaturen. In 2016 onderzoekt TNO, in opdracht van de provincie, de mogelijkheid van het opslaan van restwarmte op een nader te bepalen locatie. Dat gaat gepaard met een toekomstverkenning naar de  bodemenergie in Zuid-Holland. Dat blijkt uit het Werkprogramma Bodem en Ondergrond 2016-2020.

bodembeleid

In 2016 treedt de nieuwe ‘beleidsregel open bodemenergiesystemen in bodemenergieplannen Zuid-Holland’ in werking. Het moet daardoor makkelijker worden om in de ondiepere bodemlagen warmte- of koudeopslag te realiseren. Deze bodemlaag wordt gereserveerd voor waterfuncties, maar de provincie gaat proeven doen met warmte-opslag.

De provincie streeft naar een verhoging van het percentage hernieuwbare energie van vier naar tien procent, inclusief het gebruik van fossiele restwarmte. De gewenste verhoging wordt echter bemoeilijkt doordat de energieprijzen (olie, kolen) de laatste jaren zijn gedaald.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin