Doorgaan naar artikel

Getopte herfsttomaten beter in balans

De getopte planten van het nieuwe ras Rotation komen in eindproductie minstens zo hoog uit als de enkele planten. De getopte planten geven meer kilo’s en mooiere trossen aan het eind van de oogstperiode. Dit bleek gisteren tijdens de demonstratie van het nieuwe ras van Nunhems bij Multigrow in Grashoek. Gangbaar is om bij herfstteelt enkele planten te zetten.

In de 5,75 ha herfstteelt van het nieuwe grove ras Rotation (NUN 09103 TOH) hebben Dion en Rosalie van Mullekom voor de helft getopte planten gezet en in de andere helft enkele planten. Het snoeibeleid bij de getopte planten was 5-6-7-7. Bij de enkele planten werden op de eerste tros 6 vruchten aangehouden. Deze en volgende week wordt de tweede tros van deze 4-trossenteelt geknipt. De tweede tros is bij de getopte planten gemiddeld al circa 50 gram zwaarder (100 gram per m2) dan bij de enkele planten. De verwachting is dat het verschil bij de derde tros even groot is en bij de vierde tros nog groter. “Bij toppen stuurt de plant de kilo’s naar boven en dat is gunstig voor de middenprijs”, concludeert Dion van Mullekom. Dat was bij de eerste tros nog andersom (2,15 kg/m2 bij de getopte planten en 2,42 kg/m2 bij de enkele planten). Maar de verwachting is dat de getopte planten dit aan het eind meer dan goed gemaakt hebben.

Lagere kosten

Ook de uniformiteit van de trossen en de gewasstand is minder goed bij de niet-getopte planten. Dat heeft alles te maken met de enorme groeikracht na het planten (planten op 12 september, zaai 24 juli). In de eerste vijf weken is alles op alles gezet om het gewas generatief te sturen. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag in die periode bij de enkele planten 0,8 graden hoger dan bij de getopte planten. “Overdag ging de temperatuur naar 29 graden, je kon er bijna niet meer werken”, zegt Van Mullekom. Toch lukte het niet om de enkele planten even goed in balans te krijgen als de getopte planten. Het gewas van de enkele planten staat er nu ook wat minder fris op en laat meer vergeling door magnesiumgebrek zien in de kop van het gewas. Naast de extra gaskosten is er ook meer arbeid in dit teeltvak gaan zitten door bladplukken en minder uniformiteit van de trossen. Bovendien waren de plantkosten natuurlijk veel hoger bij de enkele planten. De zaadkosten zijn gehalveerd terwijl het extra werk aan het toppen veel minder doortikt.

Stof tot nadenken

In de herfstteelt is het gebruikelijk om enkele (niet getopte) planten te zetten, mede omdat er niet wordt geënt. Normaal gesproken heeft een enkele plant meer kracht over en komt hij in productie verder. Maar dit jaar komt dat er in ieder geval bij Multigrow niet uit. Nog niet eerder is op één bedrijf op deze schaal een vergelijking gemaakt tussen enkele en getopte planten. Voor de bezoekers zijn de resultaten reden om nog eens te kijken naar hun eigen situatie. Met de plantkosten is meteen al voordeel te halen. Als dan ook de teeltresultaten beter zijn, wordt toppen wel erg aantrekkelijk. Dat ook zaadfirma’s gevoelig kunnen zijn voor dit kostprijs-argument bleek dit jaar. Monsanto verlaagde de zaadprijs voor het hoofdras Speedella om de telers tegemoet te komen.

Herfstteelt onder druk

De herfsttomatenteelt staat onder druk. Het areaal in Nederland en België beslaat nog maar zo’n 60 hectare, schat Jan Hanemaaijer van Bayer. Vijf jaar geleden was dat zeker vier keer zo groot. De herfsttomaten ondervinden steeds grotere concurrentie van de belichte tomatenteelt die rond dezelfde tijd in productie komen. De herfstteelt moet met weinig kilo’s en in een periode van anderhalve maand de kosten van een teelt van vier maanden zien goed te maken. De telers letten daarom erg op de kostprijs.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin