Doorgaan naar artikel

Galmuggen helpen bij bestrijden echte meeldauw

In kassen met paprika en aubergine in Almería is een galmugsoort aangetroffen die echte meeldauw helpt bestrijden. De larven van de Mycodiplosis-soort voeden zich met het mycelium en de vruchtlichamen van echte meeldauw (Leveillula taurina).

De spontaan optredende oranje larven werden ontdekt in kassen met paprika en aubergine in plekken met meeldauw op het blad, meldt Hortoinfo. Hun aanwezigheid te midden van echte meeldauw is kenmerkend. In uiterlijk lijken ze veel op larven van andere vliegensoorten zoals de spintbestrijder Feltiella of Aphidoletes die bladluis eet. De vrouwelijke vlieg van Mycodiplosis is circa 12 millimeter lang, is zwart-rood, heeft lange poten en antennen en legt tussen 6 en 8 doorzichtig witte eieren per keer in het schimmelmycelium. Na circa 23 dagen komen de eieren uit. De larven eten zich tijdens hun vier stadia van totaal 10 tot 15 dagen schimmelsporen van de meeldauw. De popfase vindt plaats in de grond en duurt circa 45 dagen. Het is niet waarschijnlijk dat Mycodiplosis de meeldauw volledig kan beheersen.

Ook elders komt de schimmeletende galmug voor. In de literatuur wordt melding gemaakt van aanzienlijke aantallen larven van het geslacht Mycodiplosis die het determineren van roest-schimmel onmogelijk maken door vreterij aan de sporen, meldt de website bladmineerder.nl.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin