Doorgaan naar artikel

ZON-veiling Spaans product begint met redelijke prijzen

De eerste veiling van importgroente op de klok bij ZON Fruit & Vegetables leverde maandag redelijke prijzen op. ZON is tevreden over de eerste dag.

De afzetorganisatie wil op een later moment inhoudelijk reageren als de proef langer loopt.

De Spaanse en Marokkaanse (snijbonen) groente werden in behoorlijke hoeveelheden aangeboden, blijkt uit een rondgang. Voor tomaten en paprika betekent dit dat Nederlandse aanvoer wel iets groter was, maar bij courgette en aubergine kan het koperspubliek overstappen op het Spaans product. Dat geldt ook voor de verkoop van Marokkaanse snijbonen.

Uit een rondgang langs kopers en telers blijkt dat ZON neutrale dozen gebruikt met ZON-stickers. Bij kopers is niet duidelijk welke Spaanse coöperatie levert. De stap om Spaans product te gaan veilen is in overleg met telers gegaan, stelt één van hen. Zij zien het als versterking van de klok. Voorwaarde voor telers is wel dat ZON topproduct uit Spanje moet aanbieden, stelt hij.

De cherrytomatenprijs bleef maandag fors achter. Die prijsinzinking lijkt los te staan van de veiling van Spaanse cherrytomaten, stellen handelaren. Vorige week was de prijsdruk er al door toename van Spaanse aanvoer.

De veiling van Spaans product lijkt de positie van commissionairs te versterken. Voor importeurs ontstaat daarmee wel een concurrerend invoerkanaal. Dat leidt in die kanalen wel tot gemengde gevoelens, stelt een handelaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin