Doorgaan naar artikel

Spaanse telers delen gratis groente uit

De organisatie van kleine telers, UPA, heeft gisteren gratis vruchtgroenten uitgedeeld in Almería-stad als protest tegen de lage productprijzen.

De telersorganisatie heeft in totaal 8.500 kilo, voornamelijk tomaat, paprika en komkommer, schrijft Hortoinfo. AlmeríaHoy houdt het op 5.000 kilo tomaat, paprika en courgette. Volgens UPA worden de lage prijzen niet alleen veroorzaakt door de hoge eigen productie als gevolg van het warme najaar, maar ook ‘door de agressieve concurrentie uit Marokko en speculatie met de Spaanse producten door handelshuizen en tussenpersonen’. “Als het zo door gaat komen we in de onmogelijke situatie terecht dat we de onze bankverplichtingen niet meer kunnen nakomen”, aldus voorzitter Francisca Iglesias van UPA-Almería. Iglesias pleit voor productiebeperking en voor een wet die de voedselketen en de markt reguleert.

Tomaat en komkommer in diep dal

Sinds het begin van het seizoen zijn de prijzen van de vruchtgroenten gemiddeld met 45 procent gedaald, becijfert Hortoinfo. Daarbij wordt niet vermeld dat producten als tomaat en komkommer bij de start extreem duur waren als gevolg van een verlate seizoenstart. Niettemin zijn de prijzen in november de laagste in vijf jaar. Vooral tomaat is sterk in waarde gedaald. In twee weken tijd daalde de middenprijs van tomaten begin november van € 1,17 naar minder dan 30 cent per kilo. De laatste 7 dagen noteerden de veilingen in Almeria 30 cent voor de losse tomaten en 37 cent voor de trostomaten. Dat is maar de helft van wat de tomaten vorig jaar opbrachten. De komkommerprijs is begin november in tien dagen gehalveerd naar circa 45 cent per kilo. Die daling zette zich daarna gewoon voort. Gisteren werd nog maar 18 cent per kilo genoteerd.

Bij paprika zijn er aanzienlijke verschillen tussen de kleuren. De prijs van rode paprika daalde in de eerste tien dagen van november van 95 cent naar 53 cent. Gele en groene paprika waren begin november al laag geprijsd (circa 60 cent per kilo). De prijs van gele paprika zakte in de afgelopen week nog verder weg naar 38 cent (gisteren). Rode paprika weet zich te handhaven rond 55 cent per kilo en de prijs van groene paprika is deze week zelfs gestegen naar circa 70 cent per kilo.

Aubergine en courgette stijgen

Aubergine heeft de grootste dip inmiddels gehad, zo lijkt het. Begin november daalde de prijs dramatisch snel van 64 naar 24 cent per kilo. Maar in de afgelopen 7 dagen was de gemiddelde klokprijs toch al weer terug op 73 cent. Dat is het dubbele van wat vorig jaar in diezelfde periode werd betaald. De prijs van courgette is de afgelopen weken zelfs flink gestegen. Vorig week werd al bijna 80 cent per kilo betaald. Deze week steeg de gemiddelde klokprijs bij de afzetorganisaties in Almería zelfs naar € 1,38 per kilo. Het gemiddelde van de laatste 7 veildagen ligt ruim boven 1 euro per kilo, meer dan 3 keer zo hoog als vorig jaar. Kijk elders op onze site voor actuele Spaanse cijfers.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin