Doorgaan naar artikel

‘Meer bedrijven kunnen door na Bijzonder Beheer’

De uitstroom uit Bijzonder Beheer bij Rabobank Westland is groter dan de instroom. En meer bedrijven kunnen vanuit Bijzonder Beheer weer op eigen kracht door dan dat er bedrijven moeten stoppen.

Dat stelt Erwin Boons, Manager Kredietrisicomanagement bij Rabobank Westland, waar de afdeling Bijzonder Beheer deel van uit maakt. Hij liet veertigl leden van Tuinbouwjongeren Westland gisteravond in detail kennismaken met de werkwijze van zijn afdeling. Boons: “In 2005 begonnen we met vijf mensen. Op het hoogtepunt van de crisis in de tuinbouw waren het er bijna vijftig”.

Groot obligo

Van alle lokale Rabobanken in heel Nederland heeft Westland daarmee “veruit de grootste Bijzonder Beheer afdeling”. De financiering van bedrijven in zwaar weer die de afgelopen jaren van hun reguliere accountmanager naar een accountmanager van Bijzonder Beheer werden overgeheveld, is met een ‘obligo’ (het uitstaand bedrag) van gemiddeld €6 miljoen bovendien veel groter dan het gemiddelde obligo bij andere Rabobanken.

“Dat komt natuurlijk door de grote concentratie van kapitaalintensieve glastuinbouwbedrijven. De grens waarboven de centrale afdeling Bijzonder Beheer Rabobank moet worden betrokken is €4 miljoen. Maar Boons benadrukt aan de jongeren dat wel degelijk Rabobank Westland sámen met Bijzonder Beheer Rabobank ‘in charge’ is.

“In Utrecht is veel juridische expertise. Wij hebben de kennis van onze eigen klanten, de teelt, de bedrijven, de lokale markt”, aldus Boons. Wat niet wegneemt dat er gedurende de afgelopen jaren van crisis in de glastuinbouw ook het nodige misging. “Niet eens zozeer in wat we op de tuinders probeerden over te brengen. Maar meer nog in ‘hoe’ we dit deden.”

Nieuwe aanpak opener en met meer uitleg

De nieuwe aanpak, waarvan avonden als deze met de Tuinbouwjongeren deel uitmaakt, is er een van meer openheid, maar ook meer uitleg. “Er is behoefte aan duidelijkheid over waarom een bedrijf in Bijzonder Beheer moet, wat hen staat te wachten. En over de voorwaarden waaraan het bedrijf moet voldoen om er weer uit te komen.”

Rumoer rond Bijzonder Beheer

Een meerderheid komt er weer uit. Het team Bijzonder Beheer Recovery is niet voor niets twee keer zo groot als het team Bijzonder Beheer Insolventie. Die omvang van de teams was er mede debet aan dat er in de hele sector zoveel rumoer was rond Bijzonder Beheer. Dat tuinders in korte tijd een hele serie verschillende accountmanagers op bezoek kregen zorgde voor wrevel, lieten de jonge tuinders weten, deels uit eigen ervaring. Vooral als bleek dat zo’n nieuwe man te weinig kaas gegeten had van de tuinbouw.

Open voor klachten

Boons erkent dat er nieuwe mensen werden aangenomen, waarvan een aantal andere functies kregen of vertrokken. “Omdat ze zelf vonden dat ze het werk niet goed konden doen of omdat wij dat vonden. We proberen nu veel beter open te staan voor klachten die tuinders kunnen hebben over dit soort zaken.”

Daar tegenover stelt Boons het verrassende feit dat er ook geregeld tuinders zijn die liever nog even onder Bijzonder Beheer blijven vallen. “Die hebben goede ervaringen met de extra aandacht en begeleiding die ze krijgen. Van die goede ervaringen kunnen we ook in onze reguliere dienstverlening weer leren.”

Op 23 november is er een tweede avond van Tuinbouwjongeren Westland over Bijzonder Beheer bij Rabobank Westland. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Leden kunnen zich aanmelden via marc.westland@tuinbouwjongeren.nl.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin