Doorgaan naar artikel

Klimaatwet: bedrijven moeten sneller af van gas

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks willen klimaatdoelen vastleggen in de Nederlandse wet.

Zo’n klimaatwet borduurt voort op het energieakkoord waaraan ook de glastuinbouw zich verbonden heeft. De klimaatwet gaat verder en moet omschakeling naar duurzame energie afdwingen. Zo moet de CO2-uitstoot in 2050 met minstens 95 procent verminderd zijn en de energievoorziening volledig duurzaam. De departementen moeten die plannen voor verschillende sectoren uitwerken en afdwingen. Dat zou innovatie versnellen, omdat de techniek er al vaak is, stellen de partijen.

De politieke partijen willen daarbij ook de kolencentrales op zo kort mogelijk termijn sluiten. De partijen schrijven niet specifiek over de glastuinbouw, of wkk’s maar willen een versnelde exit van fossiele brandstoffen.

Volgens het plan moet de regering jaarlijks een klimaatbegroting opstellen die gebaseerd is op klimaat- en energieplannen, elke vijf jaar opgesteld door de regering en gebaseerd op de stand der techniek. In de begroting worden doelen voor vermindering van broeikasgassen, stimulering van duurzame energie en energiebesparing vastgelegd.

De doelstellingen kunnen gefaseerd worden bereikt, met in 2030 al een terugdringing van de energie-uitstoot met 55 procent ten opzichte van 1995, schrijven de partijen.

LTO: sector op koers

Het kabinet heeft als doel de broeikasgassen voor alle sectoren in 2020 te verminderen met 20 procent. Boeren en tuinders leveren daar volgens LTO Nederland de afgesproken bijdrage aan. De agrarische sector ligt op koers om de klimaat- en energiedoelstellingen te behalen, schrijft LTO. Door verdere reductie van broeikasgassen doet de sector ook méér dan haar eigen deel van de gezamenlijke energie- en klimaatdoelen. De sector kan ‘sprongen maken’ door te stimuleren dat CO2 voor langere tijd in de bodem wordt opgeslagen. Dat leidt tot een forse toename van bodemvruchtbaarheid en bodembiodiversiteit. LTO wil verder dat via Topsector Energie jaarlijks 2 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de voortzetting van het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin