Doorgaan naar artikel

Geothermie-voortrekker van Heekeren geridderd

Tijdens zijn afscheid als voorzitter van het Platform Geothermie is Victor van Heekeren benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

De met pensioen gaande van Heekeren trok sinds 2002 aan het tot ontwikkeling brengen van geothermie in Nederland. “Met een nooit aflatende ijver en een goede dosis eigenwijsheid”, aldus Mark Frequin van het ministerie van Infrastructuur en Milieu die hem ridderde. “De kunst om het belang van aardwarmte zichtbaar te maken was niet gemakkelijk. Van Heekeren is een doorzetter die onvermoeibaar doorging en van geothermie een evident onderwerp maakte.”

Pieter Wijnen van de vereniging van geothermie operators DAGO: “Je hebt een grote bijdrage geleverd aan de verduurzaming van energie. Al had je niet veel op met fossiele brandstoffen, je was de olie in onze geothermie-machine. Je vasthoudendheid, flexibiliteit en humor gingen hand in hand om geothermie van de grond te krijgen.”

Van Heekeren: “We zijn heel eenvoudig gestart, zonder budget. We hadden het idee dat we inhoudelijk gelijk hadden over de mogelijkheden voor geothermie. We moesten het hebben van onze overtuiging om ook anderen van het belang van geothermie te overtuigen.” Die soms moeizame weg tot succesvolle aardwarmteprojecten leidde binnen het Platform tot de uitspraak: “Beter een slechte geologie en een goede overheid, dan een goede geologie en een slechte overheid.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin