Doorgaan naar artikel

Gelderland laat andere bedrijven toe in glasgebieden

Er hoeven in Gelderland niet meer alleen kassen gebouwd te worden in glastuinbouwontwikkelingsgebieden.

In die aangewezen gebieden mogen ook bedrijven vestigen op gebied van energie of de verwerking van grondstoffen, de agrarische producten of reststromen uit de glastuinbouw. De provincie heeft een actualisatie van de omgevingsverordening doorgevoerd met ruimere mogelijkheden voor bedrijfsvestiging voor gelieerde bedrijven. Vestiging van deze bedrijven tussen kassen kan de ketenintegratie en concurrentiekracht van de glastuinbouw versterken, stelt de provincie. Voorwaarde is dat deze vestiging een goede verkaveling van de glastuinbouw niet belemmert en er een directe relatie is met de bedrijfsvoering van de gevestigde glastuinbouwbedrijven. Ook mag het niet tot concurrentie leiden met bestaande bedrijventerreinen.

Onderhandelingspositie

LTO Noord is blij met de verruiming, maar hoopt dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk tot vestiging leidt van deze bedrijven. Met de omschrijving in de hand is de onderhandelingspositie wel verbeterd, stelt LTO desgevraagd.

Nieuwvestiging

Vestiging van glastuinbouwbedrijven mag uitsluitend in de glasgebieden Huissen-Bemmel en de Bommelerwaard. In die gebieden worden geen beperkingen gesteld aan de omvang van de bedrijven. De reserveglastuinbouwontwikkelingsgebieden in Huissen-Bemmel en de Bommelerwaard kunnen pas worden ontwikkeld als de overige locaties in de betreffende glastuinbouwontwikkelingsgebieden zijn benut, of indien er voor een nieuwe ontwikkeling geen ruimte is in het betreffende gebied.

Rond Angeren is rekening gehouden met een bufferzone: de begrenzing van het reserveglastuinbouwontwikkelingsgebied is daar op afgestemd en ten noorden van Angeren wordt bij de herstructurering rekening gehouden met een buffer tussen de glastuinbouwontwikkeling en het dorp.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin