Doorgaan naar artikel

CDA wil bijdrage overheid bij ruiming besmette kas

Het CDA heeft in kamervragen gepleit voor overheidsbijdragen bij (vrijwillige) ruimingen in geval van quarantaine organismen.

Ook vraagt het CDA of het ministerie gesprekken wil hervatten met de glastuinbouw over een plantgezondheidsregeling door overheid en bedrijfsleven met daarin basis hygiëneprincipes met de sector en binnen de EU om teelt en handelsstromen gescheiden te houden. Aanleiding is de besmetting met bruinrot bij rozen. Die bloem was tot nu toe niet bekend als waardplant van de bruinrot-bacterie.

In augustus 2015 trof de NVWA de bruinrot-bacterie aan bij twee rozentelers in de provincie Zuid Holland. Bij de rozentelers is een andere variant van de bacterie gevonden dan degene die aardappelziekten in Nederland veroorzaakt.

Het CDA vraagt het ministerie een beoordeling te geven van het handhavingsbeleid van de NVWA.  Het CDA vindt dat de NVWA bij quarantaine ziekten doortastend en proactief dient op te treden. Dat is volgens het CDA niet voldoende gebeurd bij deze bruinrotbesmetting.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin