Doorgaan naar artikel

‘Herstructurering glas B’waard dreigt niet goed te gaan’

Volgens het Tuinbouw Platform Bommelerwaard dreigen telers in de Bommelerwaard benadeeld te worden in de jongste plannen van de provinciale herstructurering.

De enige zekerheid is dat er een forse financiële bijdrage wordt gevraagd van tuinders voor de publieke doelen van de herstructurering. Ook is het areaal te bestemmen tuinbouwgrond in het gebied naar beneden bijgesteld om grondspeculatie te voorkomen. “Dat is de wereld op zijn kop! Juist schaarste leidt tot prijsopdrijving, en daarmee tot mogelijkheden voor grondspeculatie”, zegt de voorzitter van het tuinbouwplatform Henk Kolbach.

Volgens Kolbach moeten de tuinders een duidelijke en directe stem in de verkaveling krijgen van de tuinbouwgebieden. De bijdrage van 2,50 euro per vierkante meter moet betaald worden op moment van het verkrijgen van de omgevingsvergunning om te kunnen bouwen, en niet door binnen twee jaar tuinders een bedrag van 25.000 euro per hectare op te leggen. Kolbach: “Onze verwachting was dat we betrokken zouden worden bij het opstellen van de beleidsregels die het kader vormen voor de uitwerking van de plannen. Dit is niet gebeurd.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin