Doorgaan naar artikel

Voorlopig Phytophthora-middel in tomaat

Per vandaag is een tijdelijke vrijstelling van kracht voor de toepassing van het middel Ranman Top ter bestrijding van Phytophthora infestans in de bedekte tomatenteelt. LTO Glaskracht Nederland heeft voor deze vrijstelling gepleit vanwege de toenemende beheersproblemen van de schimmel in tomaat. Ranman Top mag tot uiterlijk 30 april gebruikt worden.

Per teeltseizoen mag het middel maximaal 6 keer gebruikt worden om resistentieopbouw te voorkomen, aldus de tekst in de Staatscourant van 15 januari. Het middel heeft voornamelijk een preventieve werking. De eerste behandeling kan vanaf het 5-blad stadium plaatsvinden, waarna bespuitingen om de 7 tot 10 dagen herhaald worden. De toegestane dosis is 0,5 liter per hectare. De wachttijd tot de volgende oogst bedraagt 3 dagen.

Phytophthora infestans, ofwel de aardappelziekte, is een lastig te beheersen schimmel die onder meer in de vochtige winterperiode tot grote beheersproblemen leidt. In Nederland is geen gewasbeschermingsmiddel tegen de schimmel toegelaten in tomaat. Door de vrijstelling hebben tomatentelers nu tijdelijk een chemisch middel om de schimmel te beheersen. De vrijstelling is tot stand gekomen door de inspanningen van de landelijke commissie tomaat, LTO Glaskracht Nederland met ondersteuning van toelatingshouder ISK Biosciences Europe. De verwachting is dat Ranman Top op termijn een reguliere toelating in tomaat kan krijgen. Daarnaast loopt momenteel een screeningsonderzoek van middelen tegen Phytophthora in tomaat.

Kijk in de bijlage voor de volledige tekst in de Staatscourant

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin