Doorgaan naar artikel

‘Rabobank moet positie in tuinbouw waarmaken’

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland kritiek geuit op de Rabobank.

De positie en opstelling van ‘de grootste en belangrijkste tuinbouwbank’ is de afgelopen jaren sterk veranderd. Van der Tak: “Staat na alle centralisatie van besluitvorming die bank nog wel met beide benen in de tuinbouwgrond? Juist nu, in slechte jaren, moeten banken hun positie binnen de tuinbouw opnieuw waarmaken.”

In een toelichting stelt zijn woordvoerder dat in de tijd dat de economie groeiende was, de Rabobank volop steun heeft gegeven aan het glastuinbouwbedrijfsleven. Die steun is ook nu hard nodig om een volwaardig glasgroentecluster in Westland te behouden. Die is nodig om de concurrentie met markten in landen zoals Spanje en Marokko aan te kunnen en internationaal nieuwe markten aan te boren. De Rabobank kon nog niet reageren.

Westland moet het vooral van tuinbouw hebben. Het beleid van de Rabobank voor deze sector is daarmee cruciaal voor de gemeentelijke economie. De helft van de glasgroentebedrijven is in forse financiële problemen. Van der Tak onderstreepte in zijn nieuwjaarstoespraak het belang van het McKinsey-onderzoek voor de sector. Hij ondersteunt de analyse en beschrijft een intensieve structuurverandering voor teelt.  “Voor Westland betekent het dat oorspronkelijke familiebedrijven samengaan en dat handelshuizen een moderne topcoöperatie vormen.”

Van der Tak wees opnieuw op het belang van internationalisering van de tuinbouw. Niet alleen techniekbedrijven, ook teeltbedrijven moeten de sprong wagen naar het buitenland, vooral op de Aziatische markt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin