Doorgaan naar artikel

Kassen in Almería storten in door hagel

In Almería heeft in de nacht van maandag op dinsdag een hagelbui flinke schade aangericht aan kassen en gewassen. Ongeveer 50 tot 60 hectare kassen bezweek onder het gewicht van de hagel. Daarnaast liep ongeveer 400 hectare aan kassen waterschade op door overvloedige regen.

De hagelbui bedekte de kassen in San Agustín en Las Norias (beide in de gemeente El Ejido) met een dikke witte laag. De bui zorgde volgens getuigen voor een temperatuurdaling van bijna 10 graden in een paar minuten, schijven verschillende Spaanse websites. Voorafgaand aan de hagel viel er binnen enkele uren 50 tot 60 millimeter regen. Sommige telers en hun werknemers moesten met terreinwagens worden opgehaald uit hun kassen omdat ze waren ingesloten door het water.  Een aantal kassen bleek later die avond niet bestand tegen de last van hagel en regenwater en stortte in. De burgemeester van El Ejido schatte daags erna dat 60 hectare kassen volledig zijn ingezakt en dat ongeveer 400 hectare is beschadigd. Ook wordt er schade gemeld in Roquetas en La Mojonera. In de ingestorte kassen stonden voornamelijk paprika en courgette.

Vaker getroffen

De kassen in Almería worden vaker getroffen door hagel. Ook in 2005 en 2013 stortten kassen in. Anders dan de hagelschade van november 2013 in een ander deel van El Ejido  liggen de getroffen kassen nu veel meer verspreid. Dat bemoeilijkt de inventarisatie en het herstel van de schade. De gemeente El Ejido heeft toegezegd de wegen zo snel mogelijk weer begaanbaar te maken. Verzekeringsmaatschappij Agroseguro heeft de overheid opgeroepen snel de schadeformulieren in te sturen zodat verzekerde telers hun schadevergoeding snel kunnen ontvangen. Maar veel telers hebben geen enkele vorm van opstal- en gewasverzekering, ondanks de al jaren lopende campagnes van de overheid. De bank Cajamar heeft de getroffen telers gunstige leningen in het vooruitzicht gesteld.

Klik hier voor een video van de schade

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin