Doorgaan naar artikel

Coforta vecht GMO-uitspraak niet aan

Coforta (The Greenery) zal de uitspraak van de rechter over terugvordering van GMO-gelden door het ministerie van EZ niet aanvechten.

De afzetorganisatie legt zich neer bij de uitspraak dat de sector geen recht had op GMO voor bestuiving met bijen, maar dat de sector wel recht heeft op de volledige GMO-gelden voor geënt plantmateriaal. Voor Coforta is de uitspraak voor geënt plantmateriaal de belangrijkste van de twee. De uitspraak is bij de telersvereniging goed gevallen.

Niet alle afzetorganisaties hebben besloten over een mogelijk volgende stap in het juridische traject. Eén van de telersverenigingen zegt het nog te overwegen. Behalve de tegenvallende uitspraak over bestuiving, lijkt de rechter uit te gaan van een grote aansprakelijkheid van telersverenigingen. Die moeten zelf de Europese regels kunnen toetsen, ook als de uitvoerder in Nederland daar een vertaling van maakt.

Volgens koepel voor afzetorganisaties DPA kunnen telersverenigingen een civiele procedure starten. Dat kunnen afzonderlijke verenigingen doen, maar ook gezamenlijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin