Doorgaan naar artikel

Azië-plannen van RedStar op een lager pitje

Met het vertrek van CEO Rob Bal bij RedStar komen de plannen voor tomatenteelt buiten Europa op een lager pitje te staan, zegt directeur-eigenaar Cor van der Kaaij.

Onlangs werd bekend dat Rob Bal per 1 februari zal vertrekken bij RedStar. “Reden is verschil van mening over de te volgen strategie en de aansturing van de organisatie”, aldus Van der Kaaij. Meer dan dat wil hij er niet over zeggen. Het gevolg van de breuk zal wel zijn dat de plannen voor teeltlocaties in China en Turkije op een lager pitje zullen komen te staan.  Het plan was om in navolging van de teeltbedrijven in Spanje en Engeland ook in de Aziatische landen productie te realiseren. “We behouden onze contacten in Azië en bouwen die verder uit, gericht op verkoop en wie weet meer in de toekomst. Probleem is alleen dat het niet mogelijk is naar China en Turkije te exporteren. Tot nu toe is er voor China alleen een exportvergunning voor peren afgegeven. Ons product lijkt er qua vorm op maar is toch niet hetzelfde.”

Nadruk op Nederland

Het opzetten van een productielocatie buiten Europa heeft grote risico’s. “Als China het beloofde land is, waarom zit er dan nog geen enkel Nederlands agrarisch productiebedrijf?” Er zijn voorbeelden van bedrijven die hun meerderheidsbelang hebben moeten inleveren of bedrijven waar een deel van de werknemers naast de fabriek gewoon een concurrerende kopie opgezet hebben. “Voor productie in het buitenland moet je een betrouwbaar bruggenhoofd zien te vinden. Dat is ons in Spanje en Engeland gelukt.” De prioriteit van RedStar ligt nu in versteviging van het huidige bedrijf. “We hebben in Nederland nog voldoende werk. Laten we eerst maar eens het tweede van de drie vakken van 10 hectare in Dinteloord volbouwen.”

RvC van zwaargewichten

Het vertrek van Bal zal volgens Kaaij weinig invloed hebben op de operationele processen. “Het bedrijf draait gewoon door. In Kees van Oostenrijk hebben we sinds een paar maanden een uitstekende interim-directeur. De raad van commissarissen heeft dat goed geregeld.” In de raad van commissarissen van Red Star zijn een aantal zwaargewichten vertegenwoordigd. Voorzitter is Bob de Kuijper van de gelijknamige jenever, de financiële man is Arjan Kaaks, CEO van Maxeda met veel ervaring in retailbedrijven en tot 2008 lid van de raad van bestuur van Grolsch-brouwerijen. Daarnaast is ex-Frugiventa-directeur Willem Baljeu commissaris bij Red Star.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin