Doorgaan naar artikel

Valse start Spaans seizoen door gietwaterconflict

Het teeltseizoen in het oostelijk deel van de Spaanse provincie Granada, met in totaal 1300 hectare kassen, dreigt slecht te beginnen door een conflict om gietwater. Dit schrijft dagblad ‘Ideal de Granada’.

Al meer dan twintig jaar krijgen de telers in Castell de Ferro, Gualchos, Lújar en Rubite (merendeels lid van coöperatie El Grupo) hun water via een 30 kilometer lang kanaal van de gietwatercoöperatie van Motril-Carchuna. Sinds 2013 heeft de overheid hen echter een concessie gegund voor 209 liter per seconde voor een prijs van 40 tot 70 cent per kuub.  Maar ze moeten daarnaast 15 cent per kuub  blijven betalen aan de gietwatercoöperatie Motril-Carchuna. Zij vinden dat bedrag veel te hoog voor alleen het transport van het water en weigeren nu te betalen. De gietwatercoöperatie weigert op zijn beurt de kraan open te zetten omdat het contract niet zou worden nagekomen.

Door het conflict komt de planting van voornamelijk komkommers in gevaar. Het grootste deel van de planten is al gezaaid, schrijft Ideal de Granada. Wanneer er niet snel een oplossing komt gaat dit zaaisel volledig verloren en loopt het teeltseizoen vertraging op. De organisatie van coöperaties Faeca-Granada heeft zijn solidariteit geuit met de telers van El Grupo en zoekt naar een oplossing, desnoods met juridische middelen.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin