Doorgaan naar artikel

Tuinbouwstudenten naar China

Twintig Delftse tuinbouwstudenten aan Hogeschool InHolland vertrekken half oktober naar China voor marktverkennend onderzoek naar kansen voor de Nederlandse tuinbouw.

De studenten hebben recentelijk Stichting Green China opgericht, als vervolg op een derdejaars opdracht in de opleiding Greenport Business & Retail bij InHolland. Met de stichting willen ze een reëel beeld schetsen van de Chinese markt en van de mogelijkheden voor de Nederlandse tuinbouwondernemer.

Ten opzichte van Nederland loopt de Chinese tuinbouw sector achter op het gebied van wetenschappelijke kennis, logistiek en verkoopefficiëntie. Hierbij kan de kennis en ervaring die in ons land aanwezig is van grote waarde zijn. Tim Grosscurt, één van de twintig studenten: “Door samen te werken met China voorkomt men dat het land een concurrent wordt. Bovendien lijkt de Europese markt niet veel verder te groeien, waardoor het aantrekkelijk wordt om te gaan produceren binnen de goedkopere en groeiende Chinese markt. Wij hopen op een wederzijdse uitwisseling met succesvol resultaat.”

De studenten richten zich op vier onderzoeksgebieden: voedingstuinbouw, voedselveiligheid, logistiek en sierteelt. Na literatuuronderzoek deze maand, vertrekken ze midden oktober naar China. “Daar staan per dag twee tot drie bedrijfsbezoeken op het programma, variërend van veredelaars en kwekers tot bloemenmarkten en groothandelcentra. We nemen twee Chinese uitwisselingsstudenten mee naar China, om ons te helpen met taal en communicatie. We hebben al sponsoren die Stichting Green China willen ondersteunen, maar kunnen ons voorstellen dat er ook nog andere bedrijven zijn die een specifiek vraagstuk hebben dat wij kunnen meenemen in ons onderzoek.”

Bij terugkomst in Nederland worden de resultaten voor de Nederlandse markt gepubliceerd. Ook organiseren de studenten eind van het jaar een symposium om hun bevindingen te delen met de sponsoren van de reis.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin