Doorgaan naar artikel

‘Ketel Belgische tomatenkas paraat houden’

Belgische glasgroentetelers doen er goed aan de gasketel deze winter gebruiksklaar te houden om in te schakelen bij een stroomstoring.

Het Belgische bedrijfsleven bereidt zich voor op een winter met een grotere kans op stroomstoring door het uitschakelen van drie kerncentrales. Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem heeft een checklist gemaakt voor de glastuinbouw. Bij een stroomstoring in België moet een bedrijf rekenen op een overbrugging van al snel vier uur. Een bedrijf moet erover nadenken om een noodstroomgroep aan te schaffen voor die periode (generator).

Het Proefcentrum wijst telers erop dat de mogelijkheden om de WKK te gebruiken ook beperkt zijn. Het advies is aan hen om deze af te schakelen in dat geval. Op het distributienet kan niet worden geleverd bij een stroomstoring. Om de serre van warmte te voorzien moet een teler voorbereid zijn snel de back-up gasketel in te schakelen.

Het Proefcentrum raadt telers aan in kaart te brengen welke stroomgedreven bedrijfsprocessen cruciaal zijn om gewas in leven te houden. Daarop moet de teler een plan trekken, stelt het Proefcentrum. Voor de stroomgenerator moet ook voldoende brandstof aanwezig zijn, adviseert de dienst. Een mogelijke stroomvoorziening kan ook met zonnepanelen, maar ook daarvoor moet een teler eerst aanpassingen doen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin