Doorgaan naar artikel

EZ: half miljoen naar matig aardwarmteproject

Van de drie aardwarmteboringen met een garantie uit de regeling aardwarmte, is totnogtoe aan één project een half miljoen euro uitgekeerd.

Dat  betekent dat de opbrengsten van de boring tegenvielen. De volgens het plan aangeboorde aardlaag leverde minder warm water op of water van lagere temperatuur. De verwachting van een gedegen geologisch vooronderzoek werd daarbij niet gehaald. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van EZ.

Tot nu toe zijn twaalf projecten gegarandeerd. Daarvan zijn drie projecten afgerond, waaronder één project met een gedeeltelijke uitkering van een half miljoen euro. Eén project is ingetrokken en één project is aan het boren, zeven projecten moeten nog starten. Naar verwachting zal het hele budget voor 2015 benut worden, schrijft het ministerie.

Aardwarmte wordt gestimuleerd via het Versnellingsplan voor het nieuwe telen ‘Glastuinbouw Koploper Energiebesparing’. Voor het benutten van de mogelijkheden van aardwarmte wordt gewerkt aan kennisontwikkeling en professionalisering in de keten. Zo werd de garantieregeling voor risico’s op misboringen uitgebreid waardoor 87 miljoen extra aan garanties voor aardwarmteprojecten kan worden verstrekt. In 2015 wordt gekeken of marktpartijen het risico willen afdekken op aardwarmteboringen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin