Doorgaan naar artikel

Zonder stortpremie verkoopt Harvest House door

De niet-GMO-erkende telersverenigingen vallen buiten een eventuele interventieregeling. Zonder vergoeding zal Harvest House daarom doorgaan met verkopen.

“Als er de mogelijkheid zou zijn om mee te doen met een interventieregeling, dan doen we graag mee. Maar als we geen vergoeding krijgen, dan gaan we ook niet storten.” Dat zegt commercieel directeur Hans Derks van coöperatie Harvest House. Derks hoorde van de aanvraag voor interventie via de media. “We zijn niet in een overleg betrokken.”

Harvest House is met een areaal van bijna 800 hectare tomaten en paprika’s een van de grootste spelers op de markt. Ook andere telersgroepen, zoals Door met de telers van Prominent en de kleinere Mondial Groep met zes Westlandse tomatenbedrijven, opereren buiten de Brusselse Gemeenschappelijke Marktordening voor groen te en fruit om. Daarmee is het effect van een eventuele interventieregeling per definitie beperkt, erkent Hans van Es van DPA.

“De aanvraag die we hebben gedaan bij het ministerie is gebaseerd op de mogelijkheid van crisisinterventie binnen GMO”, schetst Van Es. “Dat is binnen de nationale strategie de enige mogelijkheid die Nederland open heeft gehouden, anders dan bijvoorbeeld België en Frankrijk, waar ook zonder een crisis geïntervenieerd kan worden en ook al wordt.”

Van Es rekent op hetzelfde psychologische effect als tijdens de Ehec-crisis. Ook toen zorgde de interventieregeling vrijwel direct voor prijsstijging, doordat er een bodem in de markt ontstond. Hij verwacht overigens niet dat een eventuele vergoeding veel meer zal bedragen dan de stortkosten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin