Doorgaan naar artikel

Vooral tomaten aangemeld voor interventie

Volgens de uitvoerende organisatie RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zijn sinds vrijdag 25 aanvragen gedaan om groente en fruit uit de markt te nemen.

Het betreft vooraanmeldingen van partijen die uit de markt worden genomen, geplande interventie dus van telers en afzetorganisaties. Om hoeveel telers het dus in totaal gaat, is niet bekend.

De voorwaarden van de Europese opkoopregeling, waarvoor 125 miljoen euro is uitgetrokken, zijn nog niet bekend. Volgens de woordvoerder van RVO gaat het bij de vooraanmeldingen vooral om tomaten (80 procent), maar ook om appels en peren (20 procent). Ook is een partij witte kool aangeboden. Of de aanvragen uiteindelijk voor een opkoopregeling in aanmerking komen, hangt af van voorwaarden die nog niet geheel bekend zijn.

Nationale interventie

Er zijn twee regelingen, blijkt uit de uitlatingen van RVO: de Europese opkoopregeling, maar ook nationale interventie vanuit GMO. Formeel is nog niet bekend gemaakt dat die nationale GMO-interventie open gaat, laat koepel DPA weten. Daarvoor is een publicatie in de Staatscourant nodig. Mogelijk wacht Dijksma met publicatie van die nationale interventiemogelijkheid tot de Europese voorwaarden van de EU-opkoopregeling bekend zijn. Beide regelingen leunen sterk op elkaar.

Zowel erkende producentenorganisaties als telers die geen lid zijn van zo’n organisatie kunnen dus voor een aantal producten gebruik maken van interventie. Hierdoor wordt het mogelijk om in operationele programma’s producten uit de markt te nemen, en om ze groen of niet te oogsten. Telers en producentenorganisaties die dit plan zijn, kunnen hiervan vooraf een melding bij RVO.nl.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin