Doorgaan naar artikel

Groentenafzet wil interventie tomaten

De koepel voor afzetorganisaties DPA heeft aan het ministerie van Economische Zaken gevraagd interventie in te zetten voor de tomatenmarkt.

Dat kan volgens Nederlandse GMO-afspraken alleen als een structurele crisis speelt, zoals Ehec in 2011. Interventie is het enige instrument dat Nederland heeft om de ongekende prijsval te stuiten die zichtbaar is op de Nederlandse afzetmarkten. Partijen tomaten worden voor enkele centen verkocht, mede ook door het verlagen van de ophoudprijs bij de klok van The Greenery.

DPA hoopt op een snel besluit van het ministerie, mogelijk al volgende week. Als interventie wordt toegepast, heeft Nederland dezelfde crisisaanpak als België, waar al product uit de markt wordt gehaald. In België worden daardoor geen tomaten verkocht voor minder dan 16 cent per kilo. Door het verschil in bodemprijzen worden de Belgen gedwongen veel product uit de markt te nemen en kosten voor te maken. In Nederland wordt met het systeem van lagere ophoudprijzen juist voorkomen dat product gestort wordt, maar er is vrees voor het psychologische effect van tomatenprijzen van enkele centen. Dat doet teveel afbreuk aan de intrinsieke waarde van een product waarvoor de kostprijs vele malen hoger ligt.

Volgens koepel DPA is het nog niet makkelijk om interventie toe te passen nu één van de grootste partijen Harvest House niet meer GMO-erkend is en formeel dus geen interventie kan toepassen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin